Sunday, May 8, 2011

Latar Tempat dalam novel Anak Din Biola, Tragedi Empat Disember dan Kanang: Cerita Seorang Pahlawan

Anak Din Biola, karya Maaruf Mahmud
Tragedi Empat Disember, karya Dzul Karnain Ithnain
Kanang: Cerita Seorang Pahlawan, karya Maznan Nordin

Huraikan secara ringkas tiga latar tempat yang terdapat dalam novel yang anda kaji.

Jawapan:

Anak Din Biola, karya Maaruf Mahmud

Novel yang saya kaji ialah novel Anak Din Biola karya Maaruf Mahmud. Terdapat tiga latar tempat yang terdapat dalam novel tersebut. Pertama, di Rumah Bonda iaitu rumah anak-anak yatim yang didiami oleh Budiman, Chong dan Chandra. Kedua, rumah Pak Wan Busu iaitu tempat Budiman belajar menggesek biola. Ketiga, stesen minyak iaitu tempat Budiman, Chong dan Chandra bekerja untuk mengumpul duit membeli biola.


Tragedi Empat Disember, karya Dzul Karnain Ithnain

Novel yang saya kaji ialah novel Tragedi Empat Disember, karya Dzul Karnain Ithnain. Terdapat tiga latar tempat yang terdapat dalam novel tersebut. Pertama, di Tanjung Paku tempat Azam dan rakan-rakannya berkhemah. Kedua, di rumah Pak Widodo iaitu tempat Azam dan Razi dirawat. Ketiga, di dalam bot iaitu Azam dan Razi berada dalam keadaan bot bocor.Kanang: Cerita Seorang Pahlawan, karya Maznan Nordin

Novel yang saya kaji ialah novel Kanang: Cerita Seorang Pahlawan. Terdapat tiga latar tempat yang terdapat dalam novel tersebut. Pertama, di hutan iaitu tempat Kanang selalu mengikut datuknya berburu. Kedua, di hospital iaitu tempat Kanang dirawat setelah cedera semasa menjalankan tugas. Latar tempat ketiga adalah Muzium Angkatan Tentera iaitu tempat Kanang menyerahkan potretnya kepada pihak muzium.Latihan Pengukuhan

1. Novel yang saya kaji ialah novel Anak Din Biola. Terdapat tiga latar tempat yang terdapat dalam novel tersebut. Pertama, __________________________ iaitu rumah anak-anak yatim yang didiami oleh Budiman, Chong dan Chandra. Kedua, rumah Pak Wan Busu iaitu ____________________________________________. Ketiga, ___________________________ iaitu tempat Budiman, Chong dan Chandra bekerja untuk mengumpul duit membeli biola.


2. Novel yang saya kaji ialah novel Tragedi Empat Disember, karya Dzul Karnain Ithnain. Terdapat tiga latar tempat yang terdapat dalam novel tersebut. Pertama, __________________________________ tempat Azam dan rakan-rakannya berkhemah. Kedua, di rumah Pak Widodo iaitu ___________________________________. Ketiga, __________________________________ iaitu Azam dan Razi berada dalam keadaan bot bocor.

3. Novel yang saya kaji ialah novel Kanang: Cerita Seorang Pahlawan. Terdapat tiga latar tempat yang terdapat dalam novel tersebut. Pertama, di hutan __________________________________________________________. Kedua, ___________________________________ iaitu tempat Kanang dirawat setelah cedera semasa menjalankan tugas. Latar tempat ketiga adalah Muzium Angkatan Tentera iaitu__________________________________ ___________________________________________________________.

No comments:

Post a Comment

Hanya untuk bertanya lebih lanjut berkaitan perkara yang tidak difahami.