Monday, June 13, 2011

Watak Sampingan novel Anak Din Biola, Tragedi Empat Disember dan Kanang: Cerita Seorang Pahlawan

Anak Din Biola, karya Maaruf Mahmud
Tragedi Empat Disember, karya Dzul Karnain Ithnain
Kanang: Cerita Seorang Pahlawan, karya Maznan Nordin

Huraikan secara ringkas dua watak sampingan yang terdapat dalam novel yang anda kaji. (10 markah)

Jawapan:

Anak Din Biola, karya Maaruf Mahmud

Novel yang saya kaji ialah novel Anak Din Biola. Terdapat dua watak sampingan dalam novel tersebut. Pertama, ialah Pak Mat Tukang Masak. Pak Mat Tukang masak seorang pengedar dadah dan seorang pencuri kerana mencuri bahan-bahan kering di Rumah Bonda. Watak sampingan kedua ialah Datin Siti Norbayu. Datin Siti Norbayu seorang yang pemurah dan baik hati. Selain itu, Datin Siti Norbayu memiliki Sekolah Muzik Lagu Bayu.

Tragedi Empat Disember, karya Dzul Karnain Ithnain

Novel yang saya kaji ialah novel Tragedi Empat Disember, karya Dzul Karnain Ithnain. Terdapat dua watak sampingan dalam novel tersebut. Pertama ialah Antik. Antik seorang warga Indonesia dan seorang yang cekap mengendalikan bot. Watak sampingan kedua ialah Razi. Razi ialah kawan kepada Azam dan cekap mengendalikan motobot.
Kanang: Cerita Seorang Pahlawan, karya Maznan Nordin

Novel yang saya kaji ialah novel Kanang: Cerita Seorang Pahlawan. Terdapat dua watak sampingan dalam novel tersebut. Pertama ialah Helen Latai anak Intie. Helen Latai anak Intie merupakan isteri Kanang. Selain itu, Helen juga mudah menyesuaikan diri. Watak sampingan kedua ialah Koperal Mohd Nasir Mohd Nordin. Beliau seorang yang boleh dipercayai dan tercedera dalam operasi ketenteraan.

Latihan Pengukuhan

1. Novel yang saya kaji ialah novel Anak Din Biola. Terdapat dua watak sampingan dalam novel tersebut. Pertama, ialah ______________________________. Pak Mat Tukang masak seorang pengedar dadah dan seorang pencuri _____________________________. Watak sampingan kedua ialah Datin Siti Norbayu. Datin Siti Norbayu seorang yang pemurah dan baik hati. Selain itu, Datin Siti Norbayu memiliki ___________________________________________.
2. Novel yang saya kaji ialah novel Tragedi Empat Disember, karya Dzul Karnain Ithnain. Terdapat dua watak sampingan dalam novel tersebut. Pertama ialah _______________. Antik seorang warga Indonesia dan seorang yang cekap mengendalikan bot. Watak sampingan kedua ialah Razi. Razi ialah _________________________ dan cekap mengendalikan motobot..


3. Novel yang saya kaji ialah novel Kanang: Cerita Seorang Pahlawan. Terdapat dua watak sampingan dalam novel tersebut. Pertama ialah Helen Latai anak Intie. Helen Latai anak Intie merupakan _____________________________. Selain itu, Helen juga mudah menyesuaikan diri. Watak sampingan kedua ialah Koperal Mohd Nasir Mohd Nordin. Beliau ____________________________ dan tercedera dalam operasi ketenteraan.

No comments:

Post a Comment

Hanya untuk bertanya lebih lanjut berkaitan perkara yang tidak difahami.